25 Kasım 2010 Perşembe

RMAN giriş

Merhaba arkadaşlar,

Bu makalemde, veritabanı kullanan her sistemde kaçınılmaz olan hatalar veya göçmeler sonucu ortaya çıkacak problemlerin çözümü üzerinde duracağım. Bu noktada en çok kullanılan yöntem esnek ve pratik olması hasebiyle Oracle’ın sunduğu RMAN dir. Bu yazımda genel olarak RMAN in ne olduğu ve basit komutlarla nasıl kullanıldığı üzerinde duracağım umarım sizler için faydalı olur.

RMAN, adı üzerinde Oracle’ın sunduğu bir backup (yedekleme) aracıdır. Normalde bir system üzerindeki backup işlemlerini DBA ler yaparlar. Bir dba, bu işlemi Rman den once özel scriptler yazarak, database’i backup moda çekerek yapmaktaydı. Yani uzun ve uğraşlı bir yöntem kullanıyorlardı. RMAN ise dba üzerindeki iş yükünü en aza indirecek şekilde bu işlemlerin çoğunu otomatikleştirerek backup görevini olabildiğince kolaylaştırmaktadır.

Eski yöntemlerle yapılan her türlü backup şeklinin Rman tarafında bir karşılığ vardır. Örneğin veritabanını yedeklerken rman sayesinde ister hotbackup ister coldbackup; sıkıştırılmış veya sıkıştırılmamış, archive log’u kapsayarak veya haricinde v.s. seçenekleri iki kelime yazarak dahil edebiliyorsunuz. Yani eğer amacınız genel anlamda basit olarak backup/recovery ise yardımınıza ilk koşacak araç RMAN dir. Neredeyse tüm ihtiyaçlarınıza cevap verebilir.

Şimdi ise gelelim RMAN ile nasıl backup yapacağımıza…Öncelikle database’ imiz hangi işletim sistemi üzerinde ise komut satırına geçerek

rman target /

komutu ile RMAN’ e geçiş yapıyoruz.

RMAN > backup database;

Dediğimizde online olarak database’in full backup’ nı almış oluruz.

RMAN in pratik kullanımına aşağıdaki örnekleri verebiliriz :

RMAN > backup tablespaces system, users;

Komutuyla sadece ‘system’ ve ‘users’ tablespace’lerinin yedeğini alabiliriz.

RMAN > backup datafile 3,29,32;

Komutuyla 3, 29, 32 numaralı datafile ların yedeğini alabiliriz.

RMAN > backup archivelog all;

Tüm arşiv dosyalarını yedekler.
RMAN > backup archivelog from ‘sysdate-3’

Son 3 günün arşiv dosyalarını yedekler.

RMAN ile ilgili daha ayrıntılı bilgi istiyorsanız benim araştırma sürecimde dikkatimi çeken şu makaleye de bir göz atabilirsiniz : http://www.boraovali.com/?p=168&cpage=1#comment-6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder